Lagenárie, kalabasa, indická okurka – všechny tyto české názvy patří jedné rostlině s latinským jménem Lagenaria siceraria. Domovinou této blízké příbuzné tykví je tropická Afrika. Plody lagenárie mohou být kyjovité, podlouhlé, kulovité, baňaté nebo uprostřed zaškrcené. Povrch je většinou hladký, může být i zvrásněný nebo bradavičnatý. Barva může být světlá, tmavozelená i mramorovaná. Lagenárie patří k nejstarším domestikovaným rostlinám – pěstovaly se již před 8 - 10.000 lety. Dnes se opět, stejně jako spousta jiných zapomenutých potravin, vrací do našich kuchyní. A co s ní? Dá se použít všude tam, kde cuketa, má jemnější chuť a stejně, jako s cuketou, se s ní dá kouzlit. Třeba takhle zapečená se žampióny...
Postup
Indickou okurku - cca 400g - oloupeme a nakrájíme na plátky silné asi 3 - 5mm. Žampióny oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ve velké pánvi na olivovém oleji orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu. Vsypeme plátky okurek a žampiónů a chvíli společně restujeme. Přidáme lžičku rajčatového protlaku, opět zarestujeme, aby protlak ztratil kyselost. Přidáme lžíci sojové omáčky, směs osolíme, okořeníme hrubě mletým pepřem, přidáme nadrobno nakrájené pečené maso, zaprášíme lžící kukuřičné (nebo hladké) mouky a vše zalijeme šlehačkou. Přidáme lžičku plnotučné hořčice, promícháme a odstavíme. Vmícháme hrst nasekané hladkolisté petrželky a vše přelijeme do máslem vymazaného pekáčku. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°, pečeme 15 - 20 minut. Povrch posypeme nastrouhanou goudou a dáme ještě na pět minut zpět do trouby dopéct dozlatova.